Podsetnik za poslodavce da ažuriraju podatke u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja

Podsetnik za poslodavce da ažuriraju podatke u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja

28. decembra 2020.

Uskoro ističe rok predviđen izmenama Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja („ZOCROSO“), a shodno kojem poslodavci moraju da usklade registrovane podatke sa Odlukom o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada („Odluka“) najkasnije do 01.01.2021. godine.

 O ovoj obavezi smo već pisali u članku koji je dostupan ovde.

Poslodavci odnosno podnosioci jedinstvene prijave dužni su da u Jedinstvenoj bazi CROSO izvrše ažuriranje ranije unetih podataka o zanimanju, vrsti i nivou kvalifikacije, odnosno obrazovanja koji se zahtevaju za radno angažovanje na određenim poslovima, odnosno radnom mestu.

Usaglašavanje prijavljenih podataka treba da bude urađeno u skladu sa šiframa zanimanja i nivoa kvalifikacija utvrđenim Odlukom. Obavezu usaglašavanja imaju poslodavci koji su podatke u bazu CROSO uneli po starom sistemu šifara.

 Ukoliko poslodavci ne izvrše ažuriranje podataka u sistemu CROSO do 01.01.2021. godine, preti im novčana kazna za prekršaj, i to za pravna lica čak do 1.500.000,00 dinara.

Ovaj članak je isključivo informativne prirode i ne predstavlja pravni savet. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate.